"אילו קירות בתי השחיטה היו עשויים מזכוכית, כל בני האדם היו הופכים לצמחוניים." - (פול מקרטני)
בבלוג הזה אני כותבת הרבה על אוכל, אבל הפעם אני רוצה לכתוב על ההפך מאכילה – על צום, זה לא באמת קשר הפוך מכיוון שיש זיקה הדוקה בין ההשפעות של תזונה בריאה לבין ההימנעות הזמנית שדרושה לנו מידי פעם מכל אכילה של מוצקים. בעיני זה אותו סוג של קשר שמתקיים למשל בין עבודה ליום השבת, וכולנו יודעים כמה אנו זקוקים ליום המנוחה הזה מידי פעם.
השבוע ביקר בישראל דר' גבריאל קאזנס שהגיע על מנת להעביר סדנת צום מיצים בקיבוץ יחיעם. דר' גבריאל קאזנס הוא זה שגילה לי את העולם היפה של המזון החי לפני כשבע שנים, ומאז אני תלמידתו המסורה, טבעונית בכל רמ"ח אברי וצורכת מזון חי בשבעים אחוז בשאר חיי..
סדנת צום מיצים היא שיטה נפלאה לסילוק רעלים, לניקוי הגוף ולירידה במשקל. במשך כל השבוע לא אוכלים דבר ורק שותים מיצים מסוננים וטריים מירקות ופירות הדר אורגניים כמובן.
לפני שאפרט יותר, אני רוצה לומר כמה מילים על צומות: עבור הרבה אנשים צום זה משהו שעושים רק ביום כיפור. אני למשל מכירה אנשים כאלה שצמים יום אחד בשנה והופכים את זה לדרמה שלא תאמן. זה מתחיל בארוחה מפסקת מפוצצת שבה הם מאביסים את עצמם עד להתפקע בתקווה שזה יקל עליהם במשהו את היום שלמחרת, (הפחד הפחד הנורא הזה מלהיות רעב...) זה נמשך בכל מיני כאבי ראש ומחושים שמופיעים בעיקר אצל המבוגרים יותר, ומסתיים בעוד ארוחה כבדה להחריד בניסיון לפצות על הרעב ולסתום את "החור האיום" שנפער בקיבה...
צום כזה הוא אולי תענית, אבל מבחינה בריאותית הוא מזיק ביותר. עבור הגוף אין דרך גרועה יותר לעשות זאת מאשר דרך הכניסה והיציאה המוגזמות וההיסטריות האלו מהצום.
 |
מיץ ירוק ומרכיביו |
הדרך לצום כהלכה ובצורה בריאה ומועילה היא תורה שלמה ומדויקת עד לפרט הכי קטן. זה לא משהו שכדאי לעשות בבית בלי ידע מוקדם. קחו לדוגמא את מיצי הירקות ששתיתי בצום הזה. מסתבר שהם אינם דומים כלל למיץ ירקות שהייתם עשויים לקבל בבר מיצים רגיל, או להכין לעצמכם בבית:
בצום כהלכתו סוגי הירקות האורגניים נבחרים בקפידה, והמיץ מסונן כך שכמעט לא נשארים בו מוצקים ולאחר מכן הוא מדולל באחוזים מסוימים שמשתנים במהלך השבוע, בנוסף יש להוסיף למיצים מלח ים טבעי ותבלינים מסוימים נוספים כדי לשמור על רמת מינרלים נכונה בגוף, וזה רק ממש על קצה המזלג.. העניין הוא שכשעושים את זה נכון התוצאות הברוכות לא מאחרות להגיע.
מקובל לחשוב שאנשים צמים כדי לרזות אבל לא תמיד זה נכון, לצום שבו השתתפתי הגיעו כמה אנשים רזים ביותר שהדבר האחרון שהם צריכים הוא להוריד עוד במשקל, אז למה הם באו?
מכיוון שאחד הדברים המעניינים הוא שההשפעה המידית של הצום היא לא רק על הגוף אלא גם על הנפש, בדרך כלל לאחר יומיים בלבד מתמלאים בתחושה של קלילות ושמחה, תחושות הרעב נעלמות כמעט לגמרי, ויחד איתן נעלמות גם מחשבות עכורות, הרגשות מתמתנים ויש תחושה כללית שההכרה צלולה ובהירה יותר.
פתאום שמים לב לדקויות בטבע והיופי והצבעים שלו נהיים מוחשיים יותר מתמיד. ההרגשה כל כך נפלאה שאחרי הצום אין שום מוטיבציה או עניין לחזור לתזונה שהיא פחות מהבריאה ביותר. כל התשוקות למתוקים, מלחים ושאר סוגי הג'אנק פוד מתמתנות מאוד או נעלמות בכלל, הטעמים של המזון נהיים עזים יותר, ואוכל הופך ממשהו שפשוט מכניסים לבטן כדי להיות שבעים – לחגיגה של ממש. שום דבר בקשר אליו לא נשאר מובן מאילו אחרי שנמנעת ממנו שבוע שלם.
לא פלא לכן שהסדנא הייתה אקסטטית מאוד ושמחה ביותר, האנשים שהשתתפו בה הגיעו לא רק כדי להרזות אלא ובעיקר כדי לטהר את גופם ונפשם בצום המבריא ובמיצים הטובים, הפעילויות במהלך הצום כללו מדיטציה פעמיים ביום, יוגה יום יומית, הליכה למבצר הצלבני היפיפה של יחיעם, מוזיקה כמעט בכל ערב עם נגנים ומוזיקאים מדהימים כמו שמעון לב טהור וירון פאר – מוזיקאי מחונן ומספר סיפורים מצחיק.
מכיוון שזה כבר הצום השלישי שלי במסגרת זו אני יכולה להעיד שההשפעות שלו הן ארוכות טווח ומיטיבות ביותר. לכל מי שלא נרתע מהרעיון של הימנעות מאכילה לתקופה מסוימת זו התנסות נפלאה ולפעמים ממש משנה חיים.
ואם השוויתי בתחילת הפוסט את הצום לשבת, אז נראה לי שהמתכון ההולם שאתן לכם לסיום יהיה מתכון לחלה מיוחדת במינה.
חלה זו שימשה אותנו (להרחה בלבד..) בקבלת השבת שחגגנו ביום שישי במהלך הצום. החלה עשויה מרכיבים טבעיים בלבד שלא עברו חימום או אפיה כלשהי - רק ייבוש. היא מתקתקה מעט ואינה מכילה קמח או חיטה ונקיה מגלוטן.
מתכון לחלה RAW עשירה ונימוחה
הרכיבים:
כוס זרעי חמניה – מושרים במים כשעתיים או יותר,
כוס אגוזי מלך (או אגוזים אחרים כגון פקאנים, קשיו, לוז, ברזיל וכד') גם מושרים,
חצי כוס זרעי פשתן לא טחונים בתוך כוס מים (להשרות כמה שעות עד שמתקבלת עיסה צמיגית),
2 תמרים או כעשרה צימוקים,
4 תאנים מיובשות- מושרות בחצי כוס מים,
חצי כוס זרעי פשתן טחונים,
כף טחינה גולמית,
חצי כוס שומשום,
תפוח מקולף ומגורד,
קורט מלח,
מעט שומשום לקישוט.
אופן ההכנה
לטחון במעבד מזון את זרעי החמניה, אגוזי המלך (או האגוזים האחרים), להוסיף את התמרים והתאנים עם מי ההשריה שלהם ולטחון.
להעביר לקערה ולהוסיף את כוס זרעי הפשתן הלא טחונים יחד עם מי ההשריה שלהם. לערבב עד לקבלת עיסה. להוסיף את כף הטחינה, מעט מלח, את זרעי הפשתן הטחונים ואת חצי כוס השומשום. להוסיף גם את התפוח המגורד.
לערבב עד לקבלת תערובת אחידה וליצור 3 גלילים. להניח על מגש מייבש המזון (דיהיידריטור) את הגלילים ולקלוע לחלה). לפזר מעל מעט שומשום, לייבש כשמונה שעות.
(אם אין מייבש מזון, ניתן להניח על תבנית התנור ולהכניס לתנור לחום של 40 מעלות) לכמה שעות.
בתאבון.
פורסם לראשונה בנובמר 2010 וכעת לאחר הצום השני ביחיעם - לבקשת הקהל..להלן שוב המתכון לחלה חיה.