צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום שלישי, 7 ביוני 2011

לזניה טבעונית עשירה ומשובחת





"החטא החמור ביותר נגד בעלי חיים אינו השנאה כלפיהם, אלא האדישות לגורלם." ~( ג'ורג' ברנרד שו)
אתמול בתי הבכורה, שרון, התגייסה לצה"ל, ערב גיוסה הכנתי ארוחת ערב חגיגית למשפחה ושרון ביקשה את התבשילים שהיא הכי אוהבת. אז למנת הפתיחה הכנתי את מרק עשיר של דלעת ובטטה (מתכון שפרסמתי קודם) ולמנה העיקרית לזניה. 
כולי תקווה שהשירות הצבאי של שרון יעבור מהר ובקלות, שלא יהיה לה קשה עם התפריט הצבאי שעיקרו בשר (שרון צמחונית מיוזמתה מגיל 8), ושתביא את היופי, האופטימיות והשלווה שהיא ניחנה בה, למסגרת הצבאית.
שרוני, אני אוהבת אותך מאוד!
לזניה טבעונית
עלי לזניה (ללא צורך בבישול מקדים) שניתן להשיג בכל סופרמרקט, בד"כ אני משתמשת בדפי לזניה מקמח מלא של קאטלי שאני קונה בחנויות טבע, אולם גם דפי לזניה פרפקטו של אוסם – מצויינים ללזניה זו.
2 בצלים קצוצים
4 כפות שמן זית
2 שיני שום
2 קישואים מקולפים ומגורדים
חצי סלסלת פטריות שמפיניון נקיות וחתוכות לפרוסות
10 זיתים שחורים מגולענים וחתוכים
2 כפות פירורי לחם
5 עגבניות אדומות בשרניות (אפשר קלופות, אולם לא חובה)
5 כפות רסק עגבניות
חצי צרור עלי בזיליקום טריים, אם אין לכם ניתן להשתמש בתערובת תבלינים שנקראת פסטו, שזהו בעצם בזיליקום מיובש
2 כפיות אורגנו, כפית מלח, חצי כפית פלפל, חצי כפית פפריקה אדומה, מעט טימין וטראגון.
רבע קופסא נוזל קוקוס
שמנת טופו (לא חובה – רק אם רוצים להעשיר מאוד את הלזניה)

לקצוץ את הבצלים ולטגן בשמן זית עד שמזהיב, להוסיף קישואים מגורדים ושום קצוץ, לאדות כמה דקות, להוסיף את הפטריות, להמשיך לאדות, הקישואים והפטריות מגירים מים ולכן אין צורך להוסיף מים או שמן. לאחר כעשר דקות להוסיף את העגבניות החתוכות, ואת רסק העגבניות עם חצי כוס מים, את עשבי התיבול ואת כל התבלינים. להמשיך לבשל ולהוסיף את נוזל הקוקוס. להוסיף את הזיתים וגם את פירורי הלחם, תפקידם לעבות ולהסמיך את הרוטב. לבשל עוד כרבע שעה ולכבות את האש.


התערובת צריכה לצאת נוזלית! לא מאוד סמיכה, אם היא לא נוזלית, כדאי להוסיף עוד מי קוקוס.


להרכבת המנה:
לשמן תבנית עמוקה (לא דקה, כי היא צריכה להכיל לפחות 3 שכבות של עלי לזניה), במעט שמן זית, לשים על התבנית שכבה אחת של עלי לזניה, אם רוצים ניתן למרוח את עלי הלזניה בגבינת שמנת טופו ומעליה לשים את הרוטב כך שיכסה את העלים, ושוב לשים עלים בעוד שכבה ושוב גבינת שמנת טופו ואת נוזל הרוטב וכך עוד פעם אחת אחרונה. בסה"כ 3 שכבות של עלי לזניה כשמעליהם גבינת טופו ומעל הכל הרוטב.


לכסות את התבנית בנייר אלומיניום ולהכניס לתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות, למשך חצי שעה, לאחר חצי שעה יש להסיר את המכסה ולאפות עוד עשר דקות.


בתאבון.

5 תגובות:

  1. טעים מאד , תודה לך

    השבמחק
  2. נוזל קוקוס זה חלב קוקוס? משומר וסמיך? או מי קוקוס לשתיה?

    השבמחק
  3. נראה מעולה. אפשר במקום שמנת טופו לשים ממרח קשיו - יש לו טעם מעולה וגם הוא פשוט להכנה בבית

    השבמחק
  4. תודה יהודית, הלזניה טעימה מאוד. כמה הערות שיכולות לעזור למי שטרם הכין:

    1. מדובר במתכון שדורש הרבה עבודה.

    2. השתמשתי בנוזל קוקוס לא מפחית אלא מקרטון, עדיף בעיני. התחלתי עם 100 מיליליטר, בהמשך הוספתי עוד קצת כדי שהרוטב יהיה נוזלי יותר.

    3. אני לא אוהבת גבינת טופו, החלפתי אותו ברוטב בשאמל טבעוני לפי המתכון הבא:

    1 כף שמן זית
    4 כפות טחינה משקדים
    4 כפות קמח חיטה מלאה / כוסמין מלא
    2 כוסות מים
    2 שיני שום כתושות
    מעט אגוז מוסקט מגורד
    מעט פלפל לבן גרוס
    מעט מלח ים אטלנטי


    יוצקים את שמן הזית לסיר קטן ועליו את השקדייה. מחממים, מערבבים מספר שניות ואז מוסיפים את הקמח. בוחשים שוב (כדאי בעזרת מקציף ידני) ומוסיפים את המים. בוחשים היטב עד תחילת רתיחה – הרוטב יסמיך לקראת הרתיחה. מכבים את האש, מתבלים (שום, אגוז מוסקט, פלפל לבן, מלח).

    הבשאמל הוא השכבה השלישית: תחילה עלי לזניה, עליהם רוטב עגבניות, ועל הרוטב - בשאמל, שמורחים אותו בשכבה דקה מעל לעגבניות.

    4. ההערה החשובה מכולן בעיני: לפני השימוש בעלי הלזניה יש להטביל אותם לדקה במים רותחים. ללא ההטבלה הם נשארו מעט קשים (אף שאכילים), והלזניה נותרה נמוכה מדי. בפעם השנייה הטבלתי, והתוצאה היתה מצוינת. ממליצה לשטוח בתבנית רחבה של תנור שכבה של עלי לזניה, לשפוך עליהם מים רותחים, להמתין דקה ולשפוך בעדינות את המים. להשתמש בעלים להרכבת הלזניה, ולהמשיך כך גם לשכבה שנייה ושלישית.

    כמו שאמרתי, הרבה עבודה... אבל טעים!

    השבמחק
  5. תודה רבה יהודית ותודה גם לתמר :)

    השבמחק