צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום רביעי, 22 ביוני 2011

חלב מאגוזים, זרעים, שקדים ואפילו בננות

תחליפי חלב
כמו בכל בוקר בקיץ, אני נוהגת לפתוח את היום בשיק מרענן שבד"כ עשוי מפירות ומים, היום -  לכבוד השבת ולכבוד הבלוג, החלטתי לפנק עצמי ולהכין "מילק שייק" אבל לא מחלב פרה עתיר הורמונים, אלא מחלב שקדים טהור טרי ורענן, מפוצץ בסידן ובריא.
כמובן שתמיד אפשר ללכת לחנות טבע ולקנות חלב סויה, חלב שיבולת שועל, חלב שקדים או חלב אורז, אבל הכי טעים והכי טוב – להכין חלב שקדים בבית.

חלב שקדים

החלב העשיר והטעים ביותר (לדעתי) הוא חלב משקדים.
כדאי להשרות את השקדים עם קליפתם במים פושרים למשך כשעתיים. ההשריה אינה חובה, אפשר לטחון את השקדים גם כשהם לא מושרים, אני נוהגת להשרות אותם ובכלל להשרות אגוזים וזרעים במים-  תמיד לפני אכילתם, כך הם פחות מרוכזים ויותר קלים לעיכול. 
אין צורך לקלף את השקדים כי הקליפה מוסיפה טעם וערכים תזונתיים.
לשים בבלנדר את השקדים ועל כל כוס שקדים – לשים 3 כוסות מים
לערבב היטב ואז להעביר את הנוזל דרך שקית בד או מסננת צפופה.
אפשר לנסות את כמות המים, ככלל, ככל שיש יותר מים - המשקה פחות סמיך. אז אם אתם עושים חלב שקדים לשתייה או לגרנולה- כדאי לשים 3 כוסות מים על כל כוס שקדים, אם אתם מכינים חלב שקדים לגלידה - כדאי לשים 2 כוסות מים על כל כוס שקדים.
ניתן לקנות שקיות בד בכל חנות טבע, הן מאוד זולות: 2 שקיות בד בעשרים ₪ לערך, לשימוש רב פעמי.
לאחר שמעבירים דרך שקית הבד או המסננת נשאר משקה לבן, צונן טעים ביותר ודי ניטרלי.


















משאריות השקדים ניתן להכין גבינה טבעונית
את השאריות (שנקראות פולפה) ניתן להוסיף לכל עוגה - כך שהעוגה תקבל את הארומה המיוחדת של השקדים: לעוגיות שקדים או פאי אגוזים.


גיוון משקה השקדים:
לאחר שהכנו את המשקה הבסיסי כפי שפורט לעיל, ניתן לגוון בתוספת של:
תמר אחד או שניים- להמתקה ולקבלת משקה סמיך יותר
בננה בשלה וקרח
אבקת וניל
או פירות שונים לקבלת שיק.
הבוקר כשהכנתי את משקה השקדים שלי, הוספתי לו מלון ובננה וקיבלתי סמות'י מדליק ומרענן, הוספתי כמה קוביות קרח וקישטתי בעלה נענע.


חלב בננה
גם בננה יכולה להיות משקה דמוי חלב קריר וטעים:
להכניס לבלנדר
2 בננות, 2 תמרים (למתיקות), מעט אבקת וניל ו- 3 כוסות מים.
אם רוצים בטעם קקאו, ניתן להוסיף לתערובת כף קקאו או אבקת חרובים.


חלב מקדמיה
אגוז המקדמיה נפלא כתחליף לחלב ואפילו ל"גבינה" .
האגוז לבן ונימוח וניתן להפיק ממנו חלב על ידי ערבבו בבלנדר עם מים. לכל כוס מקדמיה – הוסיפו 3 כוסות מים.
כמובן שניתן להוסיף גם תמרים או מעט וניל.

חלב מזרעי חמנייה
באותו סגנון של השקדים, כדאי להשרות את זרעי החמנייה לכמה שעות במים.
לסנן ולטחון בבלנדר, לכל כוס זרעי חמנייה – הוסיפו 2 כוסות מים וקמצוץ מלח.
סננו את המשקה לתוך בד סינון והוסיפו למשקה מתיקות עם  תמרים.

המשקאות הללו נפלאים בארוחת הבוקר למזוג על גרנולה קנויה או ביתית, לתוספת לסלט פירות או להכנת גלידות.

12 תגובות:

  1. שלום יהודית, האם ניתן לסנן את חלב השקדים במסננת צפופה? ומה לעשות עם השאריות היבשות?

    השבמחק
  2. שלום, כן אפשר לסנן את חלב השקדים במסננת צפופה, יש מסננות שנראות כמו חרוט והן צפופות וטובות. ובקשר ל"פולפה" - השאריות היבשות של השקדים; אפשר כמו שאמרתי, להוסיף אותן לכל עוגה או מאכל שטעם שקדים עדין - יוסיף לו, כמו עוגת אגוזים וניתן ליצור ממנו גבינה. פשוט להוסיף למחית הלבנה מעט מלח וקורט שמרי בירה (שיעניקו טעם מעושן משהו ל"גבינה"). - זה הבסיס, לזה ניתן להוסיף זיתים חתוכים, לערבב, לשים במקרר ויש לנו ממרח טעים לכל קרקר. בתאבון! 

    השבמחק
  3. בזכות הבלוג והמתכון אני עושה כל בוקר חלב שקדים ויש לי המון שאריות של החומר הלבן. מה עושים איתו? אולי תכתבי מתכון? תודה אמיר.

    השבמחק
  4. שלום אמיר, אני מבטיחה שאשים בקרוב פוסט על הכנת גבינה מפולפה של שקדים. בינתיים קבל מתכון בסיסי: הוסף לכוס פולפה 3 כפות שמן זית, כמה זיתים מגולענים, חצי כפית מלח, חצי כפית שמרי בירה וקצת אבקת שום, אם יש לך עשבי תיבול טריים הוסף גם שמיר קצוץ או פטרוזיליה קצוצה, ערבב הכל והנה גבינה טעימה ביותר.
    תודה על התגובה, יהודית

    השבמחק
  5. שלום, תודה על כל המתכונים הנפלאים. יש לי שאלה בקשר לחלב שקדים, האם צריך להשרות את השקדים במים חמים כמה דקות כפי שכתוב או שזו טעות והכוונה לכמה שעות? תודה.

    השבמחק
  6. באם תרצה לקלף את השקדים, כדאי להשרותם כמה דקות במים חמים, אני לא מקלפת את השקדים ומשרה אותם רק כדי שיספגו מעט מים לפני הטחינה על מנת שיתרככו מעט. כדאי להשרות לפחות לשעה-שעתיים. אתקן זאת במתכון.
    תודה.

    השבמחק
  7. יהודית ראשית תודה רבה על המתכונים שלך בבלוג זה בדיוק מה שאני מחפשת. שנית אני הבנתי שכדאי לקלף את קליפת השקדים ולא לאכול אותה מאחר ויש בה ציאניד. הלא כך הדבר? שנית אם הכנתי את החלב ושמתי את הפולפה במקרר בכלי סגור (אני רוצה להכין גבינה אך אין לי שמרי בירה עדיין) כמה זמן זה יכול להיות במקרר עלל מנת שאוכל להכין את הגבינה
    תודה ענת

    השבמחק
    תשובות
    1. שלום ענת, בד"כ אינני מקלפת את השקדים כי בכמות כזו של קליפה אין בעיה. אולם במידה ואת צורכת המון(!) שקדים, כדאי לקלף את הקליפה. לגבי הפולפה, היא מחזיקה מעמד כארבעה-חמישה ימים. תוכלי להוסיף לה כמוסות אסידופולוס ומעט מלח ואז אין בעיה לשמור אותה גם כשבועיים.

      מחק
  8. שלום.רציתי לדעת מדוע במתכונים אחרים לחלב שקדים בד"כ צריך להשרות את השקדים ל-8 שעות או ללילה? מה ההבדל?
    בד"כ שאני מכינה הוא מחזיק מעמד ליומיים-שלושה.האם זה קשור לזמן ההשרייה?

    השבמחק
    תשובות
    1. כאשר אנו משרים את השקדים, הזרע מקבל חיים ומים ואז הוא פחות מרוכז, יותר נוח למעיכה, לטחינה, לריסוק ובכלל הוא יותר בריא . חלב שקדים הוא מאוד רגיש וגם לי הוא מחזיק רק יומיים -שלושה במקרר. לשמחתי אנו שותים אותו עוד לפני שהוא מחמיץ...

      מחק
  9. שלום
    מה אפשר לעשות על מנת להאריך את חיי המדף (מקרר) של המשקה? אני מחטא את בקבוק הזכוכית אך עדיין, המשקה מתקלקת בתוך 3-2 ימים.
    האם קיים חומר משמר טבעי?

    השבמחק
  10. שלום לך אפשר לחמם את חלב השקדים ולשתות אותו חם?

    השבמחק