צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום שבת, 18 בספטמבר 2010

חג שמח ומתוק - קונפיטורת תפוחים ללא סוכר ותבשיל במיה עם עגבניות


אתמול העירו לי בפורום צמחונות וטבעונות שיש באחד המתכונים שלי דבש, כמובן שמיהרתי לתקן את המתכון, כי גם בעיני לא ניראה מוסרי לאכול את פרי עמלן של הדבורים. במקום דבש בד"כ אני משתמשת בסירופ מייפל, או במחית תמרים ובראש השנה טבלתי תפוח בקונפיטורת תפוחים ביתית במקום תפוח בדבש.


אני מוסיפה לעיתים ריבה למאכלים לא מתוקים על מנת לקבל מרקם ענברי, סוג של קרמל בזמן הבישול.  ותמיד כאשר אני פותחת צנצנת ריבה אני נזכרת במקרה שנכחתי בו, מקרה שהבהיר לי שמלאכים עשויים להופיע בכל מקום, גם במעברים של הסופרמרקט.

לפני כמה שנים הזדמן לי להיות בסופרמרקט גדול בשעות הבוקר המוקדמות. בין המעברים הסתובבו מעט אנשים וביניהם אב וילדו בן החמש לערך. תוך כדי הליכתם החל הילד לנדנד לאביו שברצונו ביצת הפתעה (שוקולד דמוי ביצה). האב סירב ולא נכנע לבכי הילד שהלך וגבר, הלך והתעצם.
האנשים המעטים שהיו בסופרמרקט, הסתכלו במורת רוח על האב וילדו וניסו להתרחק מסביבתם, כדי שלא לשמוע את יללות הילד, רק צעירה בערך בשנות העשרים לחייה הלכה אחריהם כאילו סקרנית לראות מה יתרחש.
האב וילדו התהלכו במעבר באזור הריבות והממתקים, הילד המשיך לבכות בכי מר, האב שוב ושוב ניסה להשתיקו אך ללא הועיל, הוא אחז בכתפי הילד וניער אותו מעט תוך כדי שהוא כועס עליו ומאיים להוציאו מהחנות ולהשאירו בחוץ, אבל הילד בשלו – המשיך לבכות ולצרוח ולא נראה שהוא עומד להפסיק,
 בשלב מסוים האב איבד סופית את סבלנותו, ידו התרוממה באוויר,  לכיוון לחיו של  הילד, קפאתי במקומי, כשלפתע נשמע קול נפץ זכוכית  חזק , כולנו הרמנו עיננו לראות מה קרה, הצעירה שעמדה מאחורי האב וילדו, שמטה מידה צנצנת ריבה משובחת וזו התנפצה ברעש גדול על הרצפה ופיזרה את רסיסיה לכל עבר, הילד השתתק והאב, ידו עדיין באוויר מוכנה לסטור לבנו, הביט בתדהמה באישה והבעת חמלה פשטה על פניו כשראה אותה חסרת אונים ולרגליה שלולית של ריבה אדומה וזכוכיות,
האבא היה הראשון להתעשת, וניגש לעזור לה, הוא חייך לעברה וניחם אותה במילים "זה יכול לקרות לכל אחד.." היא הודתה לו והוא הלך לקרוא  למנקה שינקה את השברים.
לאחר כמה דקות חזר האב אל בנו, אחז שוב בידו ואמר לו:  יש לך מזל גדול, אם לא הגברת הזו היית כבר חוטף ממני ...
הם התרחקו, סקרנותי גברה  רציתי לגשת  אל הצעירה לשאול אותה האם בכוונה שברה את הקונפיטורה , היא  שמה לב לכוונתי אבל רק שלחה לעברי קריצה ממזרית ומיהרה לדרכה בין המעברים, דוחפת לפניה עגלת סופרמרקט  נטולת ריבה.. .
ואני חשבתי לעצמי על  הצנצנת  של קונפיטורת  התות  שקיפחה את חייה  לטובת  רגע אחד של שפיות ... 

קונפיטורת תפוחים מתובלת ללא סוכר
(קונפיטורה- כי יש בה חתיכות פרי ולא רסק)
קונפיטורה עם קינמון וציפורן
להכנת ריבה או קונפיטורה כדאי להשתמש בתפוחים איכותיים, קונפיטורה טובה מתחילה בפרי טוב וכן סיר נירוסטה עב תחתית ובכפות עץ.
ריבה רגילה מכילה הרבה סוכר המשמש להמתקה, להקרשה וגם כחומר שימור. מכיוון שבקונפיטורה שלנו אין סוכר: נשתמש בתפוחים מתוקים ובמעט סילאן להמתקה, נשתמש במיץ לימון להקרשה ובקוניאק כחומר משמר. ובכל זאת לאחר רקיחת הקונפיטורה, נשמור אותה בצנצנת סגורה במקרר.

קונפיטורה או ריבה ללא סוכר הכי טוב להכין עם תפוחים, בליבת התפוחים ובקליפתו יש כמות גדולה של פקטין -  שהוא חומר היוצר ג'ל בתנאים חומציים (כמו בבישול תפוחים עם מעט לימון), ובזכות תכונה זו הוא בעצם גורם להסמכה של הנוזלים.

רכיבים:

חצי קילו תפוחים שטופים היטב, מיובשים, מקולפים (לא לגמרי) ומגולענים, חתוכים לחתיכות קטנות
כוס מים
כפית מיץ לימון
לאוהבי התבלינים כדאי להוסיף גם: חצי כפית קינמון, חצי כפית אגוז מוסקט, קמצוץ ציפורן, קמצוץ מלח)- התבלינים לא חובה.
רבע כוס סילאן (להמתקה)
2 כפות קוניאק (טוב גם לטעם וגם לשימור)

מבשלים את התפוחים החתוכים עם התבלינים ועם המים כחצי שעה עד להתרככות התפוחים. לשים לב לערבב מדי פעם, לא להשאיר על האש וללכת - אני שרפתי כך כמה סירים... לאחר שהתרככו מוסיפים את הסילאן ואת הקוניאק, מערבבים ומכבים את האש.
כשהקונפיטורה עדיין חמה יוצקים אותה לתוך צנצנת זכוכית מעוקרת וסוגרים במכסה. מניחים להצטנן כמה שעות בטמפרטורת החדר ושומרים במקרר.


במיה ברוטב עגבניות עם נגיעת ריבת תפוחים
בימים אלו ניתן למצוא בשווקים במיה, כשמבשלים במיה כדאי מאוד לטגנן אותם היטב מכל הצדדים על מנת שבזמן האכילה התרמילים לא יתבקעו ופשוט ימסו בפה. הטיגון מרכך את הבמיה ו"סוגר אותה"- כך שהתרמילים יישארו שלמים.(הסבר בסוף המתכון)

רכיבים:
1 בצל קצוץ
2 כפות שמן זית
4 שיני שום כתושות
3 עגבניות מגוררות
כף רסק עגבניות
300 גרם במיה (אפשר קפואה או טרייה נקייה מגבעולים ויבשה) (הסבר על קניית במיה בסוף המתכון)
2 כפות ריבת תפוחים (מיועד להמתקה, למי שאין ריבת תפוחים יכול להשתמש בכפית סילאן )
כפית מלח, פלפל, פפריקה מתוקה,
כף מיץ לימון
כמה גבעולים של פטרוזיליה או כוסברה

מחממים שמן במחבת ומוסיפים את הבמיה הנקייה והיבשה, מטגנים כמה דקות מכל הצדדים, מורידים מהאש.

במחבת גדולה אחרת או בסיר, מאדים את הבצל עד שמזהיב, מוסיפים את השום, מוסיפים את ריבת התפוחים, מוסיפים את העגבניות, הרסק והתבלינים. מוסיפים את הבמיה המטוגנת, מערבבים ומכסים. מבשלים כחצי שעה.
מוסיפים לקראת סוף הבישול את הפטרוזיליה או הכוסברה הקצוצות וכף מיץ לימון.

על הבמיה
אפשר תמיד למצוא במיה קפואה בסופרמרקטים. אולם אם נרצה לקנות במיה יש להקפיד על כללים מסוימים:
הבמיה צריכה להיות קטנה, עדינה, לא זיפית ולא דביקה.
אם יש גבעול בבמיה שקניתם, יש להסיר אותו, החתך צריך להיות במקום שבו כיפת התרמיל מתחילה.
לפני הבישול יש לשטוף אותה אחד אחד הייטב, להרחיק את התרמילים הפתוחים ולייבש אותה בשמש (אם אין שמש או אין זמן...ליבש אותה במגבת) ולפני הבישול יש לטגן אותה קלות בשמן זית (הסבר במתכון)

תהנו, בתאבון.



2 comments:

  1. Hi, I am a vegetarian living in London, interested in being vegan and raw food. I find your blog AMAZING!!! . I made the apple confiture and the bamia, both came out great. My husband (a carnivore) loves the food I make from the blog.Thank you!!!

    השבמחק
  2. Thank you! If you were in Israel, I would have invited you for a meeting in my house for raw food eaters.
    Can you read Hebrew?

    השבמחק