צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום חמישי, 23 בספטמבר 2010

פשטידת עגבניות ותרד RAW


על אוכל מלא חיים ועל אנזימים

בפוסט הקודם הזכרתי את מפגש התזונה החיה לקוראי הבלוג שיתקיים בביתי ב:
יום שלישי 19/10/10


השבוע, לקראת ההכנה למפגש, ביקרו אצלי חברים שאף פעם לא התנסו ב RAW FOOD .
כדי להמחיש את יתרונות התזונה הזו הכנתי והגשתי להם ארוחה  מלאה שכללה מרק (ראמן), מנה ראשונה (סלט אצות), מנה עיקרית (פשטידת עגבניות ותרד), סלטים (קולרבי ושומר, סלט ירוק) וקינוח (עוגת בננות)


בסוף הארוחה שממנה הם נהנו מאוד, הודו שניהם שהם הגיעו עם ספקות לא מעטים והופתעו לטובה  מהמגוון, מהטעמים העשירים ומהאיכות הגבוהה של המזון.
יכולתי להבין את הפתעתם כי לרבים נדמה שמדובר בצורת תזונה סגפנית למדי שכופה שורה ארוכה של אילוצים וויתורים ומשאירה אותך לבסוף  עם כמה עלי חסה ושני אגוזים... אבל במציאות אין דבר שרחוק יותר מהאמת,  בפועל מדובר במטבח גורמה, עשיר ביותר במרכיבים בצירופים בטעמים ובאפשרויות בלתי נדלות.

כאשר אני מדברת על RAW FOOD, אינני מתכוונת לסלטים שאותם כולנו אוהבים, אלא למאפים, תבשילים ומוצרי מזון שלא עברו בישול, טיגון או אפיה בחום גבוה. המזון כולל פירות טריים ויבשים, ירקות, אגוזים, זרעים, אצות ים, נבטים, דגנים וקטניות בדרך כלל מונבטות. 

האנזימים הם זרזים של תהליכים ביולוגיים החיוניים והם נדרשים לכל הפעילויות של הגוף החי. הגוף אומנם יודע ליצר אנזימים בעצמו אבל עם ההתבגרות יכולת זו פוחתת והוא נשען יותר ויותר על השלמה דרך המזון שאנו צורכים.
הבעיה היא שבתהליך החימום והבישול נהרסים חלק גדול מהויטמינים והמינרלים וכן כל האנזימים המצויים במזון. כאשר האנזימים נהרסים בבישול המזון, הגוף מגייס אנזימים אחרים מהמאגרים הנמצאים בגוף ומה שעשוי לגרום בשלב מסוים למחסור באנזימים שאחראי לשורה של מחלות כרוניות ומאיץ את תהליך ההזדקנות.

כאשר אנו צורכים מזון חי אנו שומרים על כל היתרונות של הירק או הפרי שאנו מכניסים לגופינו, נשמרים האנזימים, הויטמינים והמינרלים וכן אני יורדים במשקל, בעלי אנרגיה גבוה, עיכול משופר, המערכת החיסונית שלנו מתחזקת, אנו צורכים פחות שומן רע בגוף ופחות נחשפים למחלות לב ולסוכרת.

להלן מתכון לפשטידת העגבניות והסלק, הפשטידה יכולה לשמש כמנה ראשונה או עיקרית, תלוי באיזה תבנית תרצו להגיש את המנה, אני הכנתי אותה בתבנית פאי אישית – שהיא חגיגית בפני עצמה. התבנית הורודה הקטנה יכולה לשמש כמנה ראשונה והתבנית האישית הגדולה יותר- כמנה עיקרית.

פאי עגבניות ותרד אישי Raw

לתחתית
2 כוסות קשיו
5 כפות פשתן טחון
כפית אבקת שום
כפית שמרי בירה
רבע כפית מלח
5 כפות מים
כף מיץ לימון

לטחון את הקשיו במעבד המזון ולהוסיף את כל הרכיבים האחרים. לטחון ביחד למין "בצק", להוציא ממעבד המזון לקערה, להרטיב מעט את הידיים  ולשטח על גבי תבנית פאי אישית. לשים בתבנית תנור ולייבש בתנור בחום של ארבעים מעלות כשעתיים.

למילוי:
כוס קשיו
10 עגבניות מיובשות מושרות ברבע כוס מים חמימים
2 כוסות עלי תרד
כף מיץ לימון
חצי בצל
3 כפות שמרי בירה
כחצי כפית מלח
מעט פלפל שחור או לבן
3 כפות שמן זית
לטחון קודם את הקשיו ואז לקצוץ את העגבניות המיובשות לחתיכות קטנות ולהוסיף למעבד המזון עם מי ההשריה, להוסיף גם את כל המצרכים האחרים: התרד, מיץ לימון, בצל, שמרי בירה, מלח, שמן זית ולטחון עד לקבלת קרם

לשים התערובת בתוך הפאי ולהחזיר לתנור לייבוש של עוד שעתיים.

הצעת הגשה:
להוציא את הפאי מהתבנית האישית, אפשר להשאיר לייבוש בתנור לעוד כשעה, לפזר מעל הפאי עגבניות קצוצות, זיתים ובזיליקום ולהגיש.



2 תגובות:

  1. מצטערת, זה פשוט לא נכון... יכול מאד להיות, ואפילו סביר, שישנם הרבה חומרים במזון שלנו המשמשים את גופנו ונהרסים בחימום (ויטמינים וכו') - אבל הגוף אינו משתמש בד"כ באנזימים ממקור זר. רוב (כי בביולוגיה אין כל ;) )החלבונים המשמשים את הגוף מיוצרים בו על פי הקוד הגנטי שלנו. צריכת חלבונים במזון חשובה על מנת לספק לגוף את אבני הבניין של החלבונים (חומצות אמינו). למעשה הוא מפרק ויוצר מחדש. מה שנפגע בחימום הוא המבנה התלת מימדי של החלבון, ולכן הפונקציונליות שלו (למשל אם הוא אנזים), אך לא אותן אבני הבניין. דרך אגב, אותם אנזימים נהרסים (בדיוק באותו אופן שבו החימום הורס אותם - נקרא דנטורציה) בשל חומציות הקיבה שלנו. יכול מאד להיות שישנם יתרונות אחרים לתזונה טבעונאית, אני מתקשה להאמין שזה אחד מהם.

    השבמחק
  2. שלום,
    מזה הרבה שנים אני לומדת על מזון חי ואני יודעת שמה שכתבתי נכון. מצרפת כמה מאמרים הדנים בנושא האנזימים שבכולם כתוב שהדברים שכתבת כאן - מיושנים. היום אנשי המדע יודעים שאנזימי מזון אינם נהרסים בקיבה וכמו כן הגוף כן(!) משתמש באנזימים דרך מזון. זאת ועוד אני ממליצה לך לקרוא את ספרו של דר' גבריאל קזאנס rainbow Green Live-Fodd Cuisine בפרק הדן על יתרונות המזון החי על מזון מבושל ובעמ' 118 הדן בנושא האנזימים. דר' קזאנס הוא רופא שביצע מחקרים רבים בנושא מזון חי ואף ריפא אנשים רבים מסכרת עם מזון זה.
    להלן עוד מאמרים בעברית:
    http://good-health.co.il/%D7%90%D7%A0%D7%96%D7%99%D7%9E%D7%99%D7%9D

    http://www.alummot.co.il/%D7%9E%D7%96%D7%95%D7%9F_%D7%97%D7%99

    http://www.publisher.co.il/article/13588/forgot-password.php

    בברכה, יהודית.

    השבמחק