צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום ראשון, 26 בדצמבר 2010

על נשים מיוחדות ושני מתכונים מחממים לחורף שמאחר להגיע:

.."אין לי ספק שחלק מהייעוד של המין האנושי, במהלך התפתחותו הוא להפסיק לאכול חיות." (הנרי דויד תורו)


נשים מצלמות: בסוף השבוע שעבר עשיתי את שאהבה נפשי ובישלתי לקבוצת נשים שלמדו בסדנה שנקראת "נשים מצלמות" . הפעם הסדנה התקיימה במנזר על שפת הכנרת, מקום שהקדושה שורה בו דרך הטבע המתפרץ : הנחל הזורם בלאט אל הכינרת, עצי זית ופריחות צבעוניות, הכנרת בשעות הזריחה והשקיעה שפותחות ומסיימות את היום ברכות, הכנסייה הטובלת בשקט והדממה שאף מילה לא תוכל לתארה.. כל אלה גרמו לכולנו להשאיר מאחורינו את החיים הרגילים ולהיכנס בשער גן העדן.

אלה היו שלושה ימים של התעלות, צילומים מרהיבים, שמחה ואחוות נשים ומתוך כל זה בישלתי אוכל טבעוני במטבח מאובזר כהלכה, כך שאפילו האוכל יצא טעים מהרגיל..
אם תרצו להתנסות בחוויה של קורסים לנשים מצלמות להלן קישור לאתר של ליאור מן, שכן כן, זו היא שמצלמת את התמונות הנפלאות בטורים שלי ב YNET.

ולהלן כמה תמונות שאני צילמתי בין ארוחה לארוחה:
זריחה על הכנרת

מפל איוב
לקלוט את הרגע













זה לא סוד 
ששמי השני הוא תבלינים וליתר דיוק: יהודית (תבלינים ועשבי תיבול) מהלל.., אני מכורה לתבלינים ולעשבים, אוהבת את הטעמים והצבעים העזים של הכורכום הצהוב, הפפריקה האדומה, הסומאק הבורדו, הפלפל השחור-אפור, הכמון החום, ועוד ועוד וגם את עשבי התיבול הירוקים המשדרגים כל מאכל בכמה רמות: הפטרוזיליה, הכוסברה, סלרי, שמיר, ועוד ירוקים המשמחים כל חיך.
אז הנה לפניכם מתכון למרק אפונה עשיר בתבלינים ואורז מלא בעשבי תיבול, מרק שרק בשביל הניחוח העולה מן הסיר וממלא את הבית - שווה להכינו:


מרק אפונה
מה צריך:
1 בצל גדול מקולף וקצוץ
4 כפות שמן זית
חצי קילו אפונה יבשה מושרית לכמה שעות תוך כדי החלפת המים מדי פעם
שורש סלרי מקולף וקצוץ
עלים מצרור סלרי, פטרוזליה, כוסברה שטופים וקצוצים
כפית מכל תבלין: מלח, פלפל, כמון, פפריקה אדומה, סומאק, כורכום, קארי, גי'נג'ר, טימין
8 כוסות מים בטמפרטורת החדר.
אופן ההכנה
 לטגן הבצל בשמן, להוסיף את עשבי התיבול הקצוצים, להוסיף את התבלינים היבשים  לערבב ולהוסיף את המים ואת האפונה המסוננת, לערבב וכשמגיע לרתיחה להוריד מעט את האש ללהבה בינונית ולבשל כמה שיותר..בערך כשעתיים-שלוש עד שהאפונים מאבדים את צורתם.
חשוב שהמרק ירתח כל הזמן! האפונה קשה לריכוך ולכן יש לבשלה בחום גבוה.
מדי פעם לבחוש ואם חסר מים להוסיף.
יש לאפונה מנהג ל"זלול" מים - אז לשים לב שתמיד יש מספיק מים
לטעום לפני ההגשה, אם צריך אפשר להוסיף עוד מלח או כמון
להגיש עם אפונה ירוקה ועלי כוסברה.


הערה: לעיתים קורה הבלתי נמנע והאפונה לא מתמוססת כראוי גם לאחר כמה שעות של בישול ואז ניתן לרסק את המרק בבלנדר מוט לקבלת מרקם חלק. 

כמה מילים על אורז מלא
אני תמיד ממליצה לאנשים לאכול אורז מלא, תכונותיו הבריאותיות רבות (האורז המלא אינו עובר כל תהליך של עיבוד, עשיר בוויטמינים ומינרלים, מגנזיום, זרחן, וויטמינים מקבוצת B . האורז המלא מחזק את מערכת העיכול, תכולת הסיבים הגבוהה שבו גורמת לתחושת שובע והוא מונע עצירות. ועוד, מכיוון שהוא אינו מכיל גלוטן - הוא מתאים גם לחולי צליאק. לאורז המלא יש טעם אגוזי משהו והוא נפלא בשילוב עם ירקות שונים.) אז לאחר פירוט היתרונות, להלן מתכון שיקל עליכם את בישול האורז כי רבים התלוננו בפני שקשה לבשל אורז מלא כי הוא יוצא תפל וחסר טעם, אז לכל אלה שחשובה להם בריאותם, ולכל אלה שרוצים לאכול טוב ובריא להלן מתכון מנצח ופשוט של אורז מלא שיוצא טעים ביותר:
אורז מלא עם עשבי תיבול:
1 בצל קצוץ
4 כפות שמן זית
1 כוס אורז מלא, שטוף ומושרה לכמה שעות במים. אני משתמשת באורז עגול מלא שלדעתי הוא הכי טעים, אבל אפשר איזה אורז מלא שתרצו: מאורך, בסמטי או אפילו אורז בר.
2.5 כוסות מים רותחים
צרור עשבי תיבול קצוצים: פטרוזיליה, עלי סלרי, כוסברה ושמיר
כפית מלח, סומאק, טראגון, אורגנו
חצי כפית פלפל שחור.

ההכנה:
אורז מלא עם עשבי תיבול
לטגן את הבצל בשמן עד שמשחים, להוסיף את עשבי התיבול הקצוצים ואת התבלינים, להמשיך להקפיץ במשך דקה, להוסיף את האורז ולערבב הייטב, להוסיף את המים הרותחים לערבב, להביא לרתיחה ואז להנמיך את האש ולבשל על אש נמוכה כ-40 דקות.
לאחר 40 דקות להרים את המכסה, לערבב, אם יש עדין רטיבות לתת לו להתבשל עוד כעשר דקות ואז לכבות את האש.
להגיש עם סלט ולאכול בתאבון.


תוספות: אפשר בנוסף לעישבי התיבול לשים ירקות שונים כגון: פלפלים מכל הצבעים חתוכים לרצועות, בטטה, כרישה, קישואים וכד'. יש לאדות אותם קודם עם הבצל ואחר כך להוסיף את האורז, מים ולבשל.
תהנו,
יהודית.

4 תגובות:

  1. יהודית יקרה, איזה יופי של מתכונים. עכשיו ניסיתי את האורז המלא שבד"כ אני אוכלת אותו מחוסר ברירה אבל הפעם הוא יצא נפלא, עשיר וירוק! וטעים! תודה רבה!
    יפעת הרואה
    רמת גן.

    השבמחק
  2. המרק אפונה הוא ממש גורמה. יופיו גם בפשטותו. יופי של מרק לחורף. תודה
    רונן.

    השבמחק
  3. תודה על הבלוג המושקע.הגעתי דרך YNET ונשארתי בפה פעור שמדמיין את המאכלים..
    נראה שכיף להיות טבעונים עם מבחר כזה.
    תודה
    דניאלה

    השבמחק
  4. מרק האפונה נראה פשוט מעולה! אנסה אותו בסופ"ש (אמור לרדת קצת גשם לפי החזאים).

    השבמחק