צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום ראשון, 24 באוקטובר 2010

מחושך לאור: המלצות על ספר פרוזה, ספר שירה,כתבה וסרט ומתכון לתבשיל קארי צפון הודי

"בעלי החיים הם חבריי, ואני לא אוכל את חבריי." - (ג'ורג' ברנרד שו)


היום אחרוג מעט מהתבנית המוכרת של הבלוג שלי, שבה המתכונים הם העיקר, וארצה להמליץ על שני ספרים חדשים וכתבה אחת שקראתי לאחרונה ובסיום הטור, מתכון מצפון הודו שיתאים לרוח הטיבטית השורה בפוסט זה:

סיפור הכורים בצ'ילה, סיפור הגבורה והנחישות האנושית, סיפור מסעם מתחתית האדמה, מהחושך - לאור, הזכיר לי ספר חדש שקראתי לאחרונה בשם "שמש חדשה". התחלתי לקרוא אותו ברכבת בדרך הביתה וכשהרמתי את עיני לאחר כ-60 עמודים, ראיתי שהגעתי לתחנת קריית מוצקין... במקום לרדת בנתניה.. הזמן פשוט חלף עבר כשהייתי שקועה בסיפור חייהם המרגש של שני האחים ג'רמי וכריסטי, שנדמה שעולמם נחרב עליהם עם מות הוריהם בתאונה. בנוסף לזאת, נזירים טיבטים (צמחונים כמובן..) מגיעים אליהם וטוענים כי האח הצעיר, כריסטי מקומו בטיבט ולא בביתו, ונדמה כאילו האחים נמצאים בעלטה, בחושך, ובמהלך הסיפור מתוך המתח, השאלות הפילוסופיות העמוקות, מתוך יופיים של האחים והתבגרותם, מתוך החמלה, אנו רואים את ריצודי האור, האור הלבן, האור המופץ לכל עבר- המגיע אליהם דרך האהבה, האהבה הגדולה.


הספר גם נגע ברגשותי גם בגלל הקשר הטבעוני שלו, שמופיע בתוך התהליך שעובר גיבור הספר.  כריסטי, האח הצעיר, שהנזירים טוענים שהוא גלגולו של אל טיבטי עתיק, מתחיל להראות נטיות בודהיסטיות שאחת מהן היא חמלה ומשיכתו לאוכל טהור, כזה החף מסבל של בעלי חיים. ג'רמי, אחיו הבכור שרוצה שכריסטי יישאר ילד צרפתי רגיל, משדל אותו לאכול גבינות "בריאות" ואז כריסטי מסביר לו מדוע זה קשה לו כל כך. ובמקום הרבה מילים, הנה ציטוט שפשוט מביע את מה שכולנו מרגישים ביחס למוצרי הבשר והחלב:
.."כריסטי החל דומע ולבי התכווץ לנוכח כאבו. רכנתי לעברו בחום אבהי ועטפתי את ידו בידי. "מה קרה? זה בגלל הגבינה"? דובבתי אותו
"כן", הוא ענה בקול חנוק
"קשה לך עם זה"?
"כן, פשוט בכל פעם שאני אוכל משהו שבא מבעלי חיים, אני רואה את הסבל של החיה ממש מול העיניים. אני יכול לשמוע את הבכי שלה ואת תחושת הניצול ואז כואב לי בגוף- אני מרגיש  בדיוק את אותו הכאב"  
(מתוך שמש חדשה, עמ' 286-287)
ספר מרגש ומומלץ ביותר.בהוצאת הקיבוץ המאוחד. 
קישור לאתר הספר: http://www.newsun.co.il/



הספר השני שקראתי השבוע הוא ספר שירה "השחיין המהיר של הרגש" של המשורר אשר רייך. בשנים האחרונות מודפסים פחות ופחות ספרי שירה, ונדמה כאילו תם זמנה של השירה בישראל, ומבחינתי כל ספר שירה חדש שיוצא- הוא שמחה גדולה, בעיקר שהוא ספר שירה של משורר ותיק אבל מחדש ללא הרף. המשורר אשר רייך פרסם עד היום כ-15 ספר שירה, ערך את המגזין "מאזניים" ובכל פעם אני מתפעלת מחדש משירתו העמוקה, המלאה בתשוקה ובאהבה לחיים.
ספר השירה יצא בהוצאת זמורה ביתן והייתי רוצה לצטט כמה שורות ממנו: 


מתוך השיר "ההיסטוריה של ליבי" עמ' 82


"כמו אור עברתי
דרך אהבותַי


הדועכות
במהירות
חסרת תנועה. הזמן
האמיתי אינו בשמש או בשעונים.


זמן הוא פעימות מטפיזיות
של לב אנוש: היקום האחר הרוחש
יצורים דמויי כדוריות.."


(את ההמשך תוכלו לקרוא בספר "השחיין המהיר של הרגש" מאת אשר רייך' בהוצאת זמורה ביתן)
קישור למידע על אשר רייך:   http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%A9%D7%A8_%D7%A8%D7%99%D7%99%D7%9A



ועוד המלצה אחת יש לי, המלצה על כתבה שפורסמה בירחון "חיים אחרים"
בעקבות הנזירות
3,000 נזירות בודהיסטיות חיות במנזרים מבודדים בהרי טיבט בתנאים קשים מנשוא. קבוצת נשים מערביות יצאה להתחקות אחריהן והתוצאה היא הסרט "ברכות" BLESSINGS.

הסרט התיעודי העמוק והיפהפה של הבימאית ויקטרס היצ'קוק , נעשה על רקע נופי טיבט המופלאים. הבימאית יצאה עם קבוצת נשים מערביות המתרגלות בודהיזם, למסע שנועד לתעד את חייהן מעוררי ההשראה של קבוצת נזירות החיות במנזרים מבודדים בנאנצ'ן, אזור הררי שכוח אל במזרח טיבט.
את הסרט מקריין ריצ'ארד גיר והסרט החושף את הנשים הטיבטיות, חדורות האמונה, האמיצות והחזקות - הוא חובה לכל אישה ולכל תלמיד רוחני באשר הוא.
מצורף קישור לכתבה כדאי מאוד לקרוא ולראות את הסרט

ועכשיו, לאחר שהתבשמנו באומניות השונות: בספר פרוזה, ספר שירה כתבה וסרט, הייתי רוצה לתת גם מתכון שהוא אומנות קלאסה צפון הודית- ירקות ברוטב קארי על מצע של אורז לבן.


תבשיל ירקות בקארי מוגש עם אורז 

מתכון זה טוב לימים שבהם אנו רוצים לפנק את אהובינו, התבשיל פשוט אבל מגוון התבלינים נותן לו ארומה והארומה מתפשטת לכל הבית וקשה לחכות עד שהתבשיל יהיה מוכן, כי רוצים פשוט להתנפל עליו בעודו על האש.
הערה: אם אין לכם את כל התבלינים, אלתרו, שימו את התבלינים שאתם אוהבים ושיש לכם בבית, התבשיל צריך להיות בניחוח הודי, אז אם אין זרעים, אפשר לשים אבקה, אם אין זרעי כוסברה, אפשר להוסיף עוד קארי. העיקר שיהיה לכם טעים.
  
נכין קודם את האורז, ל- 4 איש

4 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ דק
2 כוסות אורז מלא (שטוף, מסונן ויבש) מהסוג הבסמטי הארוך (לא חובה, אפשר גם אורז לבן אבל אז כמות המים וזמן הבישול שונים, אציין זאת)
6 כוסות מים רותחים (3 כוסות מים לכל כוס אורז מלא), אם אורז לבן – 4 כוסות מים.
כפית מלח.

נחמם השמן ונוסיף לו את הבצל הקצוץ, נטגן מעט ואז נוסיף את האורז הנקי היבש, נקפיץ קצת, נוסיף את המלח ואת המים הרותחים.
כשהסיר רותח, ננמיך ונבשל על אש קטנה כ- 40 דקות. (אם אורז לבן – נבשל 20 דקות)

לתבשיל:
כפית זרעי חרדל
כפית זרעי כוסברה
כפית זרעי כמון
לכתוש את הזרעים יחד בעלי ומכתש (אם אין, פשוט לנסות לדפוק עליהם עם משהו קשיח).

4 כפות שמן
1 בצל קצוץ דק
אצבע של גי'נג'ר מקולף וכתוש
1 פלפל חריף, מנוקה מגרעינים, חתוך לקוביות (רק למי שאוהב חריפות)
2 שיני שום
1 כרובית שטופה ומחולקת לפרחים
2 תפוחי אדמה קלופים, שטופים וחתוכים לקוביות
2 גזרים קלופים וחתוכים לקוביות
כפית קארי
כפית פפריקה אדומה
כפית כמון
חצי כפית קינמון
חצי כפית הל
כף מלח
קורט פלפל שחור
2 עגבניות חתוכות לקוביות.
3 כוסות מים רותחים
חצי צרור עלי כוסברה
כוס אפונה

אופן הכנה :
•מחממים סיר על אש בינונית גבוהה ומוסיפים 4 כפות שמן.
• כשהשמן חם מוסיפים את הזרעים הכתושים: חרדל, כוסברה, כמון, מערבבים
מוסיפים את הבצל הקצוץ, השום והנג'נג'ר והפלפל החריף, מטגנים מעט ואז מוסיפים את תפוחי האדמה, הגזר והכרובית, מוסיפים גם את הקארי, כמון, פפריקה, מלח, קינמון,הל ומעט פלפל
 מערבבים את התבלינים עם הירקות,
מוסיפים את העגבניות ואז מים רותחים
מבשלים עם מכסה סגור כחצי שעה, פותחים מדי פעם ובודקים אם יש מספיק מים, אם יש מעט מים, כדאי להוסיף עוד כוס. מוסיפים את האפונה ומבשלים עוד כרבע שעה.

מגישים על מצע של אורז. מקשטים בכוסברה.


ב ת א ב ו ן !



3 תגובות:

  1. היי יהודית אשמח ליצור איתך קשר במייל
    האם אפשרי?
    מהי כתובתך?
    תודה,
    סיון.

    השבמחק
  2. בטח בשמחה. כתובת המייל שלי היא YM2013@Gmail.com
    את מוזמנת לכתוב בכל עת. יהודית מהלל

    השבמחק
  3. הסרט מקסים, ראיתי אותו ומאד מומלץ. אני תוהה האם התבשיל שלך מתאים לתחזית מזג אויר חמה או שהוא כבד מדי. יש מתכונים קיציים יותר?

    השבמחק