צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום שבת, 14 באוגוסט 2010

"אכלי מן הלחם וטבלת פתך בחומוס..?" מגילת רות ב'14- תבשיל חומוס ועגבניות


"לא נעשיתי צמחוני בשביל בריאותי, עשיתי זאת למען בריאותה של התרנגולת." (מתוך ספרו של יצחק בשביס-זינגר)


הסופר מאיר שלו האיר את עיני כשפרסם בטורו בעיתון ידיעות אחרונות לפני כמה שנים את התיאוריה שסלט החומוס הינו מאכל יהודי עתיק יומין ואף מאוזכר בתנ"ך: בספר האהוב עלי ביותר מכל ספרי הספרים- מגילת רות, ושם מופיע המשפט המעורר תאבון שאמר בועז לרות "אכלי מן הלחם וטבלת פתך בחומץ" ושלו מציין שהחומץ הוא פשוט – חומוס, המאכל המזוהה עם המטבח הישראלי- ים תיכוני.
במתכון זה אשתמש בחומוס גרגירים, אבל אני מבטיחה במתכון הבא, מיד אחריו –מתכון מנצח לחומוס אסלי לניגוב.


תבשיל חומוס בקלי קלות ל:4-6 סועדים

כמה מילים על חומוס:
כדאי לקנות חומוס גרגירים אורגני ורק מזן הגרגירים הקטנים יותר, הם טעימים יותר מהגרגירים הגדולים.

יש לשטוף את גרגירי החומוס ולהשרות את החומוס ללילה שלם בקערה עם הרבה מים.

יש המוסיפים (לא חובה) למי ההשריה חצי כפית (לא יותר) סודה לשתיה שגורמת לריכוך מהיר של הגרגירים (היא "פותחת" את טעמם). אם משתמשים בסודה לשתיה יש להשרות בקערת זכוכית, לא מתכת.

לאחר ההשריה, כשהגרגרים תפחו והכפילו את נפחם, יש לסנן את המים ולבשל במים נקיים, להביא למצב רתיחה ואז להוריד מעט את האש ולהניח לגרגירים לרתוח כשעתיים. (בסיר לחץ זמן הבישול יהיה כחצי שעה)
כדאי מדי פעם לנקות את הקצף הלבן שנוצר על מי הרתיחה יש להוציאו עם כף. לאחר כשעתיים, מי הבישול יהיו זהובים ומרקם הגרגירים רך. עם תום הבישול, מניחים לגרגירי החומוס להישאר במים וכשהם מתקררים מסננים אותם.


אני נוהגת לקנות 2 קילו גרגירי חומוס, להשרות אותם ולמחרת לסנין ולחלק אותם ל- 4 שקיות ניילון (לאחר ההשריה - החומוס מכפיל את נפחו), ולהכניס להקפאה. ההקפאה עושה לגרגירים רק טוב וגורמת לזמן בישול קצר יותר.
בקיצור, כדאי שתמיד יהיו לכם במקפיא קטניות מושרות ומוקפאות לשם הכנת תבשיל חומוס קליל וטעים:

תבשיל חומוס ועשבי תיבול

רבע קילו חומוס גרגרים
3 כפות שמן
בצל
10 עגבניות מיובשות
2 עגבניות טריות חתוכות לקוביות
כף רסק עגבניות
חצי חבילה מכל עשבי התיבול: פטרוזליה, כוסברה, עלי סלרי, שמיר (אם יש עשב תיבול שאתם לא אוהבים- לא חייבים להוסיף)-
רבע כפית מכל תבלין: מלח, פלפל, כמון, קארי, כורכום, סומאק

משרים את גרגירי החומוס בקערה עם מים למשך לילה.
למחרת מסננים מבשלים אותם בהרבה מים, עד שיתרככו. בסיר לחץ הבישול אורך כחצי שעה, בסיר רגיל יש להביא לרתיחה ולבשל כשעתיים. (למי שלא מקפיד על חומוס אורגני, ניתן לקנות חומוס מבושל בשקיות של סנפורסט) ואז אנו יכולים לחסוך את זמן בישול החומוס.
לטגן בצל ב3 כפות שמן זית, להוסיף לבצל את החומוס המבושל  והמסונן ממי הבישול, להוסיף עגבניות מיובשות, עגבניות טריות, רסק עגבניות, להוסיף תבלינים: מלח, פלפל, כמון, קארי, כורכום, להוסיף חצי כוס מים, לבשל כרבע שעה, להוסיף את עשבי התיבול הטריים הקצוצים לבשל עוד רבע שעה וזהו.
אפשר להגיש עם אורז לבן או מלא, אפשר להגיש עם קינואה, כתוספת לקציצות מירקות.

אין תגובות:

פרסום תגובה