צמחונות כדרך חיים

צמחונות כדרך חיים
כאשר אנו מכינים אוכל לאנשים שאנו אוהבים - אל נשכח את התבלינים העסיסיים שחייבים להשתלב בכל מתכון, התבלינים שבשפת היום-יום נקראים: אכפתיות, תשומת לב ואהבה.

יום ראשון, 1 באוגוסט 2010

Yes We Can








"כאשר נכדינו ישאלו אותנו: איפה אתם הייתם בזמן השואה של בעלי החיים? מה אתם עשיתם כדי להתנגד לפשעים המחרידים הללו? לא נוכל להגיד שלא ידענו." (הלמוט קפלן)



מסתבר שאנו יכולים להכין בבית בורגר שאינו עשוי משיירים של בעלי חיים ואף על פי כן  יהיה טעים ביותר. גם הגרסה הזאת מגיעה בתוך לחמנייה עם עשבי תיבול המלאה בכל טוב: עגבנייה, חסה ומלפפון חמוץ.

אף פעם לא הייתי מחסידי האוכל המהיר כמו מקדונלדס או רשתות הבורגרים האחרות, אולם נדמה כי רובנו כן אוהבים את הזמינות, מהירות ההגשה והטעם של הקציצה בתוך לחמנייה עם קטשופ ועבור אלה, הבאתי כאן את המתכון המנצח: בורגר צמחי ולחמנייה להכנה ביתית.

 בורגר צמחי (וג'יבורגר) עם לחמנייה (6 קציצות גדולות)

©       חצי כוס  עדשים ירוקים או שחורים
©       2 כרישות רק החלק הלבן חתוך לפרוסות דקות
©       בטטה חתוכה לקוביות
©       חצי סלסלה פטריות שמפיניון- פרוסות (לקטום את קצה הרגל)
©       4 כפות שמן
©       1 בצל קצוץ
©       גבעול סלרי חתוך
©       2 שיני שום
©       2 כפות שמרי בירה
©       עלי סלרי,
©       כף קמח קוסמין
©       2 כפות  עלי פטרוזליה קצוצים
©       כפית וחצי  מלח
©       חצי כפית פלפל שחור
©       כפית פפריקה מתוקה
©       חצי כפית פפריקה חריפה
©       כף רסק עגבניות

לבשל העדשים בהרבה מים עד שמתרככות – כחצי שעה- מסננים
לבשל הבטטה והכרישה עד שמתרככות – מסננים ומועכים היטב כדי להוציא שאריות של מים

מעבירים לקערת הבטטה והכרישה המעוכים את העדשים, (אין צורך למעוך את העדשים, הם ימעכו בזמן ערבוב המוצרים)
מטגנים את הבצל, השום וגבעול הסלרי במעט שמן עד שמשחים, מוסיפים הפטריות ומאדים, מעבירים לקערת העדשים,
מוסיפים לקערה את התבלינים, עלי הסלרי הקצוצים, עלי הפטרוזיליה, קמח, רסק עגבניות
מערבבים ויוצרים קציצות. אם הקציצות רכות מדי מוסיפים עוד כף קמח. 
שמים הקציצות על נייר אפיה משומן בתבנית התנור ואופים בתנור שחומם מראש בחום של 190 מעלות למשך כעשרים דקות ואז הופכים ואופים עוד כעשר דקות.


לחמניות בעשבי תיבול

החומרים לבצק
25 גרם שמרים
כוס מים פושרים 
2 כפיות סילאן
2 כוסות קמח כוסמין (רצוי כוסמין)
כפית מלח 

תוספות:
כפות שיבולת שועל 
כפות עשבי תיבול מיובשים (טימין, רוזמרין, אורגנו, טראגון – ובעצם כל עשב תיבול שאתם אוהבים)
כפית מלח
2
כפות שמן

אופן ההכנה
ממיסים את השמרים (הטריים או היבשים) בחצי כוס מים עם סילאן, ומניחים במקום חמים עד שהם תוססים.
מערבבים בתוך הקמח את המלח בקערה.  צרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה את השמרים שתססו.
מתחילים ללוש לבצק תוך כדי הוספה מבוקרת מהמים הפושרים. מפסיקים להוסיף מים כשנוצר גוש בצק מוצק למדי. ממשיכים ללוש 10 דקות. אפשר לבצע את הלישה במערבל.

מכסים את הבצק ומניחים לו לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו (שעה עד שעתיים, תלוי בטמפרטורת החדר. אפשר להניח בתנור על חום נמוך כ-30 מעלות.
חובטים בבצק שתפח ומחזירים אותו לגודלו המקורי.

עתה הזמן ללוש לתוכו את אחת התוספות או יותר, ללוש עד שהתוספות נבלעות בבצק.

יוצרים כדורים חלקים, מכסים ומתפיחים פעם נוספת עד שהכדורים גדלים לגודל הלחמניה הרצויה.

מניחים את הלחמניות בתבנית משומנת (או על גבי נייר אפייה) מבלי להצמידן זו לזו, ואופים בחום בינוני בתנור שחומם מראש במשך כרבע שעה, עד להשחמת הלחמניות.

הצעת הגשה:
חוצים את הלחמנייה מבלי לפרק אותה לשני חלקים, מורחים קטשופ, שמים עלי חסה, פרוסות מלפפון חמוץ, פרוסת עגבנייה  ופרוסת בצל, עליהם מניחים את הקציצה ומגישים פתוח עם חרדל וקטשופ בצד/


ההשקעה שווה!
בתאבון, תהנו!

3 תגובות:

  1. הקציצות מדהימות והלחמניות נותנות תחושה של מסעדה. ילדי ואני מודים לך. תודה רבה. רות שני - כפר הס

    השבמחק
  2. הקציצות מעולות!!! אני כל כך אוהבת אותן והן נגמרות תמיד מהר מדי.. כך שתמיד אני עושה כמות כפולה. תודה לך על הבלוג. מאד משמח למצוא מאגר מעניין כל כך של מאכלים ראויים.

    השבמחק
  3. תודה, גם אני אוהבת אותן ובכל הזדמנות ממהרת להכינן. בתאבון, יהודית

    השבמחק